Gulai Ikan Temenung @ Kari ikan kembung



Gulai Ikan Temenung @ Kari ikan kembung

Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 5 ekor ikan kembung (sederhana kecil)
  • 4 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 bungkus santan (1 1/2 biji kelapa)
  • 8 biji kacang bendi (kalau suka letak lebih)
  • 3 biji tomato (belah 4)
  • 4 biji cili merah
  • bahan tumis:
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 sudu halba campur
  • 5 helai daun kari
  • 6 sudu minyak masak
  • 1 cawan air asam jawa (1 inci)
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • garam secukup rasa


Cara-cara

1. Bersihkan ikan dan diketepikan.
2. Bancuhkan rempah kari bersama air panas dan bahan kisar.
3. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis sehingga kekuningan. Kemudian masukkan pula bancuhan rempah kari
4. Apabila rempah garing dan naik bau, masukkan air asam jawa. biarkan seketika.
5. kemudian, masukkan separuh santan bersama sedikit air. Biarkan mendidih.
6. Masukkan kiub ikan bilis, bendi, tomato dan cili merah. Kacau seketika
7. Akhir sekali masukkan ikan bersama separuh lagi pati santan dan garam secukup rasa.. biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan.

Related Post

  • Bubur Lambuk Kedah Bubur Lambuk Kedah..atau dikenali sebagai 'Kanji' di Kedah. Bahan: 2 pot beras 3 ulas bawang merah dimaya…
  • Asam Pedas Ikan Kembung Asam Pedas Ikan Kembung Bahan-bahan 1) 5 ekor ikan kembung 2) 25 tangkai cili kering 3) 15 tangkai cili padi 4) 1 …
  • Kailan Ikan Masin Kailan Ikan Masin 1. Sayur Kailan-Dipotong 2. 1 Keping Ikan Tenggiri Masin Potong Kecik2 3. 1 Sudu Air Dr Botol Ika…
  • Ikan Siakap Tiga Rasa Ikan Siakap Tiga Rasa Bahan-Bahan: 1. 1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan] 2. garam dan kunyit 3. sediki…
  • Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Bahan-bahan : 1. Ayam - dipotong dan dibersihkan 2. Cili Api - ditumbuk 3. Bawang…
0 Komentar untuk "Gulai Ikan Temenung @ Kari ikan kembung"