Bubur Lambuk Kedah




Bubur Lambuk Kedah..atau dikenali sebagai 'Kanji' di Kedah.

Bahan:
  • 2 pot beras
  • 3 ulas bawang merah dimayang
  • 2 ulas bawang putih dimayang halus
  • 1 inci halia dimayang halus
  • 2 batang serai diketuk
  • 1 sudu teh halba
  • 1 sudu the lada hitam
  • ½ cawan daging dipotong halus
  • ½ cawan udang hidup
  • Santan secukupnya dari 1 biji kelapa

Cara:

1. panaskan minyak. Tumiskan bawang2 bersama halba dan lada Hitam sehingga wangi.
2. masukan daging dan udang serai kacau sebentar.
3. masukkan santan cair secukupnya dan beras dan garam. Masak Sehingga Beras pecah2 masukan pati santan sehingga mendidih.



Related Post

  • Ikan Masak Kicap Ikan Masak Kicap Bahan-bahan ( 2-3 orang ) 1) 4 ekor ikan kembong/ikan selar kuning 2) 1/2 biji bawang besar* 3) 3…
  • Ikan Siakap Tiga Rasa Ikan Siakap Tiga Rasa Bahan-Bahan: 1. 1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan] 2. garam dan kunyit 3. sediki…
  • Kailan Ikan Masin Kailan Ikan Masin 1. Sayur Kailan-Dipotong 2. 1 Keping Ikan Tenggiri Masin Potong Kecik2 3. 1 Sudu Air Dr Botol Ika…
  • Asam Pedas Ikan Kembung Asam Pedas Ikan Kembung Bahan-bahan 1) 5 ekor ikan kembung 2) 25 tangkai cili kering 3) 15 tangkai cili padi 4) 1 …
  • Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Bahan-bahan : 1. Ayam - dipotong dan dibersihkan 2. Cili Api - ditumbuk 3. Bawang…
0 Komentar untuk "Bubur Lambuk Kedah"